ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG!!!

Γκιουλέας Χρήστος
Χειρουργός οδοντίατρος Πανεπιστημίου Αθηνών

Eλπίζω η παραμονή σας στο blog να είναι ευχάριστη και να ενημερωθείτε για το ζήτημα που σας αφορά!
Για περισσότερη ενημέρωση γράψτε κάποιο σχόλιο κάτω από την ανάρτηση που σας ενδιαφέρει ή επικοινωνήστε:

Τηλέφωνο ιατρείου για ραντεβού: 210 4929100, Κασταμονής 81, Νίκαια
Κινητό: 6937263863
Email: chrisdentalcare@gmail.com

Pathfinder.gr News - Latest News

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

Χαρούμενες γιορτές και ευτυχισμένο το νέο έτος γεματο χαρά και υγεία!

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Αναφύτευση δοντιών

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση απώλειας δοντιού εξαιτίας κάποιου π.χ. ατυχήματος είναι δυνατόν να διατηρήσουμε το δόντι μέσα σε γάλα ή φυσιολογικό ορό και να μεταβούμε στον οδοντίατρο ΑΜΕΣΑ. Αν αυτό γίνει μέσα στο πρώτο μισάωρο από τη στιγμή που έγινε το ατύχημα είναι δυνατή (όχι βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις) η αναφύτευση του δοντιού στο στόμα. Όσο περισσότερο καθυστερεί η αναφύτευση τόσο μειώνονται οι πιθανότητες διατήρησης του δοντιού στο στόμα.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Η Ανατολή Νεογιλών & Μόνιμων Δοντιών



Η Ανατολή Νεογιλών & Μόνιμων Δοντιών - Τι Πρέπει Να Γνωρίζουμε

Η ανατολή των πρώτων δοντιών, των νεογιλών όπως ονομάζονται στην οδοντιατρική, απασχολεί τους γονείς κυρίως λόγω της ενόχλησης που προκαλεί στο βρέφος. Ορισμένες φορές συνοδεύεται από τοπικές ενοχλήσεις όπως πόνος, δυσφορία, δυσκαταποσία.

Τα πρώτα νεογιλά δόντια που εμφανίζονται, σε ηλικία περίπου 6 μηνών, είναι οι δύο κεντρικοί τομείς «κοπτήρες» της κάτω γνάθου. Στον 6ο -7ο μήνα εμφανίζονται και οι κεντρικοί τομείς της άνω γνάθου, παράλληλα περίπου με τους κάτω πλάγιους τομείς.Οι δύο ¨τετράδες¨ των άνω και κάτω δοντιών συμπληρώνονται στον 9ο περίπου μήνα της ζωής του παιδιού, με την ανατολή των πλάγιων τομέων της άνω γνάθου. Ακολουθεί η ανατολή των πρώτων κάτω νεογιλών γομφίων ¨τραπεζίτες¨ περίπου με την συμπλήρωση του πρώτου χρόνου και των άνω γομφίων περίπου στον 14ο μήνα. Μετά από 4 περίπου μήνες, έρχεται η σειρά των κάτω κυνοδόντων και τον 18ο μήνα των άνω. Τη νεογιλή οδοντοφυϊα που αποτελείται από 20 συνολικά δόντια, συμπληρώνουν οι δεύτεροι κάτω γομφίοι που εμφανίζονται στον 20ο μήνα και οι δεύτεροι άνω που η ανατολή τους σημαδεύει τα δεύτερα γενέθλια του παιδιού.

Με αυτά τα είκοσι θαυμαστά ¨εργαλεία¨ το παιδί θα τραφεί, θα γελάσει, θα ανακαλύψει κάποιες από τις σημαντικότερες χαρές της ζωής του, μέχρι τον έκτο περίπου χρόνο , όπου αρχίζει η αντικατάστασή τους από τα μόνιμα. Η φροντίδα των νεογιλών δοντιών καθώς και οι τακτικές επισκέψεις ανά εξάμηνο στον παιδοδοντίατρο έχουν ιδιαίτερη σημασία για την πρόληψη της τερηδόνας, που σημειωτέον είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της στοματικής υγείας. Επίσης πολλές πιθανές μελλοντικές ορθοδοντικές ανωμαλίες μπορούν να προβλεφθούν ή να αντιμετωπιστούν προληπτικά σε μικρή ηλικία.

Ο έκτος και έβδομος χρόνος της ζωής του παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την οδοντοφυϊα. Στην διάρκεια τους, οι άνω και κάτω ¨τετράδες¨ των τομέων κουνιούνται όλο και πεισσότερο και ¨πέφτουν¨. Μέχρι τον 9ο χρόνο, έχουν αντικατασταθεί από τις αντίστοιχες μόνιμες ¨τετράδες¨, με την ίδια σειρά που έχουν ανατείλει (πρώτα οι κεντρικοί κάτω τομείς, μετά οι άνω κεντρικοί και οι κάτω τομείς, μετά οι άνω κεντρικοί και οι κάτω πλάγιοι και τέλος οι άνω πλάγιοι.

Στην ίδια χρονική περίοδο (6ετών), πίσω από τους δεύτερους νεογιλούς γομφίους, ανατέλλουν οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι. Τα δόντια αυτά είναι από τα σημαντικότερα της οδοντοφυϊας, μας ακολουθούν σε όλη μας τη ζωή και παίζουν σπουδαίο ρόλο στη μάσηση και στη σύγκλειση του οδοντικού φραγμού. Εδώ αξίζει να κάνουμε μια ιδιαίτερη υπενθύμιση για τους γονείς: Επειδή αυτά τα δόντια δεν αντικαθιστούν κάποια άλλα που ¨πέφτουν¨ και επειδή οι επόμενοι μόνιμοι γομφίοι, οι δεύτεροι, θα εμφανιστούν πέντε-έξι χρόνια αργότερα (από τα 11ο -13ο χρόνο) πολλοί τα θεωρούν νεογιλά. Έτσι δεν τους δίνουν ιδιαίτερη σημασία, αφού ¨θα αλλάξουν¨(μία νοοτροπία έτσι και αλλιώς εσφαλμένη και επικίνδυνη), με αποτέλεσμα συχνά αυτά τα δόντια να εγκαταλείπονται στο έλεος της τερηδόνας, η πλήρη καταστροφή τους μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εξαγωγή τους.

Στην περιοχή μεταξύ μονίμων πλαγίων τομέων και πρώτων γομφίων, από τον 12ο -13ο χρόνο ανατέλλουν οι πρώτοι και δεύτεροι μόνιμοι προγόμφιοι, που αντικαθιστούν τους νεογιλούς γομφίους, ενώ μέχρι τον 13ο χρόνο οι μόνιμοι κυνόδοντες, αντικαθιστούν τους νεογιλούς. Τη μόνιμη οδοντοφυϊα, που αποτελείται συνολικά από 32 δόντια, συμπληρώνουν (όχι πάντοτε, αφού σε αρκετούς λείπουν συγγενώς, ενώ σε άλλους παραμένουν έγκλειστοι), οι τρίτοι μόνιμοι γομφίοι, οι γνωστοί και ώς ¨φρονιμίτες¨. Σε όλες αυτές τις χρονικές περιόδους υπάρχει και μία απόκλιση κάποιων μηνών ή και 1-2 χρόνια.

Όπως είναι φανερό, υπάρχει μια μεγάλη χρονική περίοδος, που μπορεί να εκτείνεται από τα έξη έως και τα 15 χρόνια, κατά τα οποία η οδοντοφυϊα είναι μικτή, συμπεριλαμβάνει δηλαδή μόνιμα και νεογιλά δόντια. Είναι η περίοδος που ο ειδικός μπορεί να εκτιμίσει, να προλάβει και να διορθώσει έγκαιρα διάφορες δυσλειτουργίες και να διαμορφώσει ένα υγιές και άψογο από πλευράςλειτουργίας και εμφάνισης στόμα.

Η θαυμαστή ¨περιπέτεια¨των δοντιών, που αρχίζει με τον σχηματισμό τους την έκτη κιόλας εμβρυϊκή εβδομάδα και τελειώνει σε μεγάλη ηλικία, αξίζει και πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, αφού τόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της στο ¨ζην¨αλλά και στο ¨ευ ζην¨.Σ
Published with Blogger-droid v1.7.4

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Σχέση μεταξύ στοματικής και γενικής υγείας

Είναι γνωστό, από μακρού, ότι συστηματικά νο-
σήματα ενδέχεται να συμβάλλουν στην εκδήλωση
της περιοδοντικής νόσου: μεταβολικές διαταραχές
(π.χ. διαβήτης), διαταραχές του αίματος (π.χ. λευ-
χαιμία), αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. πέμφιξ), εγκυ-
μοσύνη και εφηβεία μπορούν όλα να αυξήσουν την
εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου.1 Τα τελευταία
χρόνια, σύμφωνα με τις συνεχώς αυξανόμενες μαρ-
τυρίες, υποστηρίζεται η άποψη ότι η σχέση μεταξύ
γενικής και στοματικής υγείας είναι αμφίδρομη.10
Σημαντικός αριθμός ερευνών έχει τεκμηριώσει
τη σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και της επίδρα-
σής της στην κύηση (πρόωρες γεννήσεις και ελλι-
ποβαρή νεογνά).3,10-12 Οι μελέτες έχουν δείξει,
επίσης, ότι η περιοδοντική νόσος μπορεί να αυξή-
σει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, νο-
σήματα του αναπνευστικού, οστεοπόρωση και να
επιταχύνει την εξέλιξη του διαβήτη

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΦΘΟΡΙΟΥΧΕΣ ΟΔΟΝΤΟΠΑΣΤΕΣ

ΦΘΟΡΙΟΥΧΕΣ ΟΔΟΝΤΟΠΑΣΤΕΣ - ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ;



Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν επιτρέπεται το παιδί σας να καταπιεί την οδοντόπαστα με την οποία πλένει τα δόντια του;
Γνωρίζετε ότι κάποιες από τις φθοριούχες ενώσεις που υπάρχουν μέσα στις οδοντόπαστες χρησιμοποιήθηκαν στις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας ως…τοξικά ποντικοφάρμακα;!
Γνωρίζετε ότι η ποσότητα των φθοριούχων ενώσεων που υπάρχει μέσα σε ένα συνηθισμένο σωληνάριο οδοντόπαστας είναι αρκετή για να προκαλέσει τον θάνατο σε ένα παιδί βάρους μέχρι 12 κιλών αν κατά λάθος φαγωθεί από αυτό;
Είναι λοιπόν οι φθοριούχες ενώσεις τόσο τοξικές;
Το Φθόριο αποτελεί ένα από τα 92 χημικά στοιχεία που υπάρχουν στη γη και ανήκει στην οικογένεια των αλογόνων. Δεν βρίσκεται ελεύθερο στη φύση παρά μόνον σε μορφή φθοριούχων ενώσεων. Η μαζική παραγωγή του στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, οφείλεται στην ανάπτυξη της μεταλλοβιομηχανίας και της πυρηνικής έρευνας όπου παραγόταν σαν υποπροϊόν της παραγωγής αλουμινίου και για την συγκέντρωση και διαχωρισμό των ισοτόπων του ουρανίου και άλλων ραδιενεργών ενώσεων. Το φθόριο που «περίσσευε», παρόλο που ανήκει στα ιδιαίτερα τοξικά προϊόντα, προωθήθηκε στην χρήση οδοντικών σκευασμάτων αλλά και στην συστηματική φθορίωση του νερού σε πολλές χώρες.
Όπως είναι γνωστό, όλες οι φθοριούχες οδοντόπαστες όπως και τα φθοριούχα στοματικά διαλύματα περιέχουν φθόριο από 500 έως και 1500 ppm ανάλογα με την μάρκα.
Κάθε φορά που πλένουμε τα δόντια μας μία ποσότητα φθορίου απορροφάται από τον βλεννογόνο του στόματος και μια επιπλέον μικρή ποσότητα καταπίνεται με το σάλιο.
Αν κοιτάξετε προσεκτικά το σωληνάριο οποιασδήποτε φθοριούχου οδοντόπαστας θα διαπιστώσετε πως είτε δεν γράφει τίποτε περισσότερο από την μάρκα και τον τύπο της, είτε έχει μια περιοχή με τόσο μικρά γράμματα που χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να τα διαβάσει κανείς! Στο κείμενο αυτό λοιπόν, γράφει ότι τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6-7 ετών πρέπει να χρησιμοποιούν ποσότητα μεγέθους μπιζελιού και να πλένουν τα δόντια τους πάντοτε με την παρουσία ενήλικα! Αυτές οι οδηγίες βέβαια γράφονται -δυστυχώς- σε οδοντόπαστες προορισμένες για την Ελλάδα ή για άλλες τριτοκοσμικές χώρες, γιατί αν ζούσατε στις Η.Π.Α. τότε σε κάθε οδοντόπαστα που αγοράζατε, αν αυτή περιείχε φθόριο ή φθοριούχες ενώσεις (Sodium Laurel Sulfate, κ.λ.π.) θα ήταν γραμμένες με ευκρίνεια οι οδηγίες : «Κρατήστε την μακριά από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 ετών. Αν καταπιούν ποσότητα μεγαλύτερη του μεγέθους μπιζελιού, επικοινωνήστε αμέσως με το Κέντρο Ελέγχου Δηλητηριάσεων». Η παραπάνω παράγραφος προστέθηκε μετά από εντολή του F.D.A. και είναι σε ισχύ από τον Απρίλιο του 1997.
Περισσότερο λεπτομερείς οδηγίες για την χρήση των φθοριούχων οδοντόπαστων από παιδιά υπάρχουν από το Calgary Regional Health Authority : «Τα παιδιά ηλικίας 1-2 ετών θα πρέπει να χρησιμοποιούν για το πλύσιμο των δοντιών τους όση ποσότητα οδοντόπαστας παίρνεται αν τρίψουμε την οδοντόβουρτσα πάνω στο ανοιχτό στόμιο του σωληναρίου. Τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών θα πρέπει να χρησιμοποιούν για το πλύσιμο των δοντιών τους ποσότητα οδοντόπαστας μεγέθους ενός μπιζελιού. Πάντοτε ένας από τους γονείς θα πρέπει α) να ελέγχει την ποσότητα της οδοντόπαστας που χρησιμοποιεί το παιδί, β) να μάθει στο παιδί του να φτύνει την ποσότητα αφρού που παράγεται κατά το βούρτσισμα και όχι να τον καταπίνει και γ) να βοηθά το παιδί στο πλύσιμο των δοντιών μέχρι την ηλικία των 8 ετών».
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος 131 του Journal of the American Dental Association του 2000, οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν να αγοράζουν οδοντόκρεμες με αρώματα ή γεύσεις που θα προκαλούσαν επιθυμία στο παιδί να τις φάει!!! Και βέβαια, να φυλάσσουν τις οδοντόπαστες όπως και όλα τα άλλα προϊόντα που περιέχουν φθόριο, μακριά από παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Δεν είναι περίεργο που καμία διαφήμιση φθοριούχου οδοντόπαστας ή διαλύματος δεν αναφέρει αυτές τις προειδοποιήσεις;
Το γεγονός ότι η φθορίωση του νερού ή η χρήση ανάλογων σκευασμάτων προστατεύει από την τερηδόνα σύμφωνα με την American Dental Association, αμφισβητείται από άλλες εργασίες όπως του Dr. John Colquhoun στο επιστημονικό περιοδικό Perspectives in Biology and Medicine, όπως και σε πρόσφατη δημοσιευμένη έρευνα του Journal of Dental Research όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «…στον γενικό πληθυσμό των χωρών της Δυτικής Ευρώπης που δεν φθοριώνουν το νερό, υπάρχει μια μείωση των ποσοστών της τερηδόνας και των σφραγισμάτων τα τελευταία πενήντα χρόνια, αντίστοιχη με εκείνη των Η.Π.Α., και αυτό παρά το γεγονός ότι το 98% των κατοίκων τους πίνουν νερό χωρίς φθόριο. Η παραπάνω μείωση λοιπόν, δεν οφείλεται στο φθόριο αλλά σε άλλους παράγοντες και κυρίως στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και διατροφής.»
Τα συμπεράσματα δικά σας αγαπητοί αναγνώστες.
Published with Blogger-droid v1.7.2

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Μύθοι για τις μεταλλοκεραμικές στεφάνες

Μερικοί πιστεύουν οτι μία στεφάνη ( δηλαδή θήκη) καταστρέφει το δόντι. Η απάντηση είναι όχι. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για να τοποθετηθεί μια στεφάνη (θήκη) σε ένα δόντι και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι πολλά. Το δόντι με στεφάνη μπορεί να διατηρηθεί στο στόμα πολλά χρόνια υπό τη βασική προϋπόθεση ότι καθαρίζουμε σωστά τα δόντια μας σε καθημερινή βάση.
Published with Blogger-droid v1.7.0

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ενημέρωση ιατρείου

Τώρα στην εποχή της κρίσης, πολλοί ασθενείς μου δεν γνώριζαν την εναλλακτική λύση πληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας. Μόλις όμως μαθαίνουν για αυτό το τρόπο πληρωμής ενθουσιάζονται. Γι'αυτό ενημερώνω γενικότερα ότι, για οποιοδήποτε ποσό, είναι δυνατή η πληρωμή οποιασδήποτε θεραπείας στο οδοντιατρείο μου, μέσω πιστωτικής κάρτας και μάλιστα σε δόσεις που θέλει ο ασθενής.

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Περιοδοντίτιδα και καρδιακά νοσήματα

Υπάρχουν αρκετές δημοσιεύσεις που συσχετίζουν τη περιοδοντική νόσο με καρδιακά νοσήματα. Μικρόβια, που καταστρέφουν το οστό που περιβάλλει τη ρίζα του δοντιού, είναι παρόντα και στις αθηρωματικές πλάκες των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς. Αυτό σημαίνει ότι τα περιοδοντικά αυτά μικρόβια ίσως να συμμετέχουν στην εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου. Είναι σημαντικός λοιπόν ο προληπτικός έλεγχος του στόματος από τον οδοντίατρο.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Βλαστοκύτταρα

Τελευταία εχει γίνει γνωστό οτι είναι δυνατή η λήψη βλαστοκυττάρων από τα νεογιλά δόντια μετά την απόπτωσή τους. Αναλυτικότερα υπάρχουν εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν να διατηρήσουν τα βλαστοκύτταρα που θα συλλέξει ο οδοντίατρος, στο ιατρείο, από την φυσιολογική απόπτωση των νεογιλών δοντιών. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες μελλοντικές παθολογικές καταστάσεις κυρίως ασθένειες του αίματος.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Τσίχλα, ένας μεγάλος φίλος!

Θα πρέπει να ξέρουμε ότι το σάλιο έχει προστατευτικές ιδιότητες για το στόμα μας. Χωρίς αυτό ΔΕΝ θα μπορούσαμε να καταπιούμε τη τροφή, ΔΕΝ θα μπορούσαμε να μιλήσουμε άνετα. Επίσης θα υπήρχε μεγάλη κακοσμία του στόματος και τα δόντια θα καταστρέφονταν πολύ γρήγορα.
Ένα καλό μυστικό λοιπόν είναι να μασάμε συχνά τσίχλα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τη μάσηση τσίχλας αυξάνεται η παραγωγή σάλιου και αυτοκαθαρίζονται τα δόντια.Γι'αυτό λοιπόν μασάτε τσίχλα συχνά. Βοηθάτε στη διατήρηση της στοματικής σας υγείας.

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πρόληψη είναι πολύ σημαντικότερη της οποιασδήποτε θεραπείας τόσο στο στόμα όσο και σε ολόκληρο το σώμα μας. Γι'αυτό μη διστάζετε να κάνετε τον προκαθορισμένο έλεγχο των δοντιών σας!! Πολλοί ασθενείς δε γνωρίζουν και δεν είναι δυνατόν να εντοπίσουν αρχόμενες οδοντικές βλαβες. Οι βλάβες αυτές είναι δυνατόν να θεραπευτούν γρήγορα και ανώδυνα.
Γι'αυτό έλεγχος, καθαρισμός και φθορίωση αποτελούν θεραπείες που θα πρέπει να ξεκινούν από μικρή ηλικία και να συνεχίζονται για όλη μας τη ζωή.

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Γιατί "υποτιμάμε" τους φρονιμήτες μας;

Πολλές φορές επικρατεί η ιδέα οτι "να βγάλω τους φρονιμήτες μου" επειδή είναι άχρηστα δόντια. ΕΙΝΑΙ λάθος!! Αν λοιπόν οι φρονιμήτες ανατέλλουν στο στόμα μας ορθά χωρις να δημιουργούν προβλήματα στα διπλανά δόντια τότε ΔΕΝ χρειάζεται η εξαγωγή τους. Κάθε δόντι είναι χρήσιμο και δεν το ...θυσιάζουμε χωρίς σοβαρό λόγο.